Endoscopie digestivă superioară

Reprezintă metoda prin care se examinează esofagul, stomacul și duodenul. Examinarea se realizează cu ajutorul unui endoscop – un tub flexibil, de calibru redus, care se introduce în cavitatea bucală și de aici în esofag, stomac, duoden, fără a jena respirația. Înaintea endoscopiei, pacientului i se prezintă aparatul folosit și i se explică în ce constă investigația. Pacientul este culcat pe partea stângă pe pat și o piesă bucală este introdusa în cavitatea bucală pentru a preveni lezarea endoscopului.

Medicul care efectuează endoscopia digestivă superioară vede toate detaliile anatomice și eventualele leziuni, ele putând fi fotografiate sau înregistrate (după caz). În timpul endoscopiei, dacă există indicație, se pot lua biopsii. Fragmentul de biopsie se poate preleva dacă există leziuni sau pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori. Țestul pentru Helicobacter pylori este un test rapid cu rezultatul la 15 – 30 minute după manevră.

Timpul total destinat procedurii este de circa 30 minute iar timpul efectiv al explorării de cel mult 5 minute.

Pentru endoscopia digestivă superioară este bine să existe o recomandare de la un medic care să vă fi consultat. Acesta poate să fie medic de familie, medic internist, medic chirurg sau medic gastroenterolog. De asemenea, manevra se poate efectua și la cererea dumneavoastră. Este recomandat să fie făcută o evaluare prealabilă de către medicul care efectuează manevra.

Pregătirea pentru endoscopia digestivă superioară

Pentru ca examinarea să se poată efectua în condiții normale, este necesar ca stomacul să fie gol (fără conținut). Pentru aceasta, este necesar să nu mâncați și să nu beți cu 7 ore înainte de manevră (cu o seara înainte de manevră). Dacă manevra se face după ora 14 se poate mânca până în ora 7:30 un mic dejun redus cantitativ, fără grăsimi și carne.

Trebuie oprite antiacidele, pansamentele gastrice, preparatele care conțin fier. Medicul care face investigația trebuie informat despre bolile avute anterior, intervențiile chirurgicale și eventualul tratament medicamentos pe care îl luați în mod obișnuit. Medicul trebuie anunțat dacă există alergii la medicamente, Xilina.

Dacă luați medicație anticoagulantă este bine să anunțați cu 5 zile înainte de manevră, medicul curant cardiolog în vederea stabilirii unei noi scheme sau eventual opririi medicației. Dacă aveți diabet zaharat trebuie să anunțați la programare pentru a fi programat dimineață.

Dacă doriți sedare pentru manevră, trebuie să menționați acest lucru în momentul programării. Sedarea este administrarea unei substanțe sedative prin injectarea pe venă. Rolul sedării este diminuarea senzațiilor provocate de manevrele endoscopice, de a suporta mai bine manevra. După sedare apare un efect de liniștire, de calmare a anxietății, o ușoară somnolență. Sedativul se dozează în funcție de toleranța și necesarul individual.

După examinare veți rămâne în salonul de așteptare între 30 – 60 minute. După manevră nu aveți voie să conduceți mașina timp de 24 ore. De asemenea, este recomandat să amânați luarea unor hotărâri importante sau semnarea unor acte. Este indicat să veniți însoțit, deoarece după sedare poate exista o stare de somnolență.

Înainte de a efectua investigația, veți fi rugat(ă) să semnați consimțământul informat, care să certifice ca ați citit cele prezentate și că doriți să fiți examinat(ă) în condițiile prezentate. Desigur, veți putea adresa orice întrebare în legătură cu investigația, înainte de a semna consimțământul.

Complicații endoscopie digestivă superioară

Sunt extreme de rare la persoanele fără afecțiuni cardiace sau respiratorii semnificative (1 la 10000 examinări) și constau în mici sângerări și ulcerări ale mucoasei. Ele sunt complet vindecabile. Dacă după examinare aveți dureri, scaune negre, vărsături, informați medicul de urgență.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.