Endoscopie digestivă inferioară

Endoscopia digestivă inferioară se referă la vizualizarea tractului gastrointestinal inferior, din care fac parte colonul, rectul și colonul sigmoid. Această procedura constă în inserarea endoscopului prin orificul anal. Procedura se numește sigmoidoscopie sau colonoscopie, în funcție de cât de departe pătrunde endoscopul. În timpul examinării, medicul gastroenterolog poate obține mici fragmente de țesut pentru a fi examinate la microscop.

Societatea Americana de Gastroenterologie recomandă colonoscopia ca metodă preferențială de screening și prevenție a cancerului colorectal. Cancerul colorectal se dezvoltă aproape întotdeauna din leziuni precanceroase numite polipi care se formează la nivelul colonului sau rectului. Testele screening pot depista polipii, astfel încât aceștia să fie rezecați înainte de a se transforma în cancer. De asemenea, testele screening pot identifica un cancer colorectal într-un stadiu precoce, când tratamentul este cel mai eficient.

Începând cu vârsta de 50 de ani, fă-ți o colonoscopie o data la 10 ani (până la 75 de ani) dacă ești supus unui risc mediu de boală și mai des, dacă ai un istoric familial important, boala intestinală inflamatorie sau alți factori de risc. Colonoscopia este o metodă de detectare considerată standardul de aur. Dar dacă nu poți tolera pregătirea sau procedura, sigmoidoscopia flexibilă și testele pentru hemoragii oculte în materiile fecale reprezintă alte opțiuni.

Urmează acești pași pentru o bună pregătire înainte de colonoscopie

Înainte de efectuarea colonoscopiei este recomandată o „curățare” a intestinului, ceea ce îi va permite medicului să vizualizeze mai bine stratul intern al intestinului.

Cu 3 zile înainte de colonoscopie nu mânca fructe, legume, verdețuri, mac, susan sau griș.

Cu o zi înainte de colonoscopie:

✓ Mănâncă alimente lichide și semilichide (supă, lapte, smântână, cartofi pure, ou fiert moale, iaurt). Începând cu ora 19.00, nu vei mai mânca nimic,

✓ Nu vei bea lichide colorate (cafea, cola, ceai negru, sucuri colorate),

Pregătirea se va face cu Moviprep (două plicuri A și doua plicuri B):

✓ Se dizolvă plicurile de Moviprep astfel: câte 1 plic A și un plic B în câte un litru de apă (în total doi litri soluție),

✓ Soluția obținută se bea într-un interval de patru ore (se va bea câte o cană de 150 ml soluție la 15 min),

✓ În timpul pregătirii, pe lângă soluția de Moviprep se recomandă să mai bei cel puțin încă un litru de apă plată,

✓ Pregătirea trebuie să se termine cu circa patru ore înaintea procedurii (de exemplu, dacă ești programat la ora 17.00, vei face pregătirea între orele 9.00-13.00).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.