Testul EKG de efort reprezintă o înregistrare a electrocardiogramei în timpul unor eforturi standardizate.
Cum se face acest test de efort?
Principiile de funcționare sunt aceleași ca la o electrocardiogramă de repaus, adică se lipesc pe pieptul pacientului 12 electrozi care vor înregistra activitatea electrică a inimii. Pacientul va face apoi un efort fizic pe o bandă sau pe o bicicletă.
La Clinica Medicală privată Ama Med Expert Center, efortul se face pe o bandă asemănătoare celor de la sălile de fitness, iar pacientului i se înregistrează electrocardiograma și se monitorizează tensiunea arterială în timpul unor eforturi din ce în ce mai ample (la fiecare 3 minute se cresc viteza și panta), în funcție de rezistența și de boala fiecărei persoane în parte.
Testul de efort se face sub supravegherea unui medic și cu ajutorul personalului auxiliar pregătit pentru a face față oricăror complicații ce ar putea apărea (durere în piept, sufocare, creșteri exagerate de tensiune arterială).
Ce este o electrocardiograma?
Inima produce mici curenți electrici care se distribuie în tot mușchiul cardiac făcând-o să bată, adică să se contracte. Electrocardiograma (EKG) înregistrează această activitate electrică a inimii, afișând modul în care circulă curenții electrici prin mușchi. În acest fel, EKG-ul dă medicului foarte ușor indicii asupra modului în care se contractă inima, ritmicitatea, frecvența și normalitatea bătăilor acesteia.
Ce arată o electrocardiogramă?
Cei 12 electrozi cu poziții diverse înregistrează impulsurile electrice care circulă în direcții diferite prin mușchiul inimii. Există aspecte normale pentru înregistrarea ce provine de la fiecare electrod, aceasta numindu-se pe EKG o derivație (există 12 derivații corespunzătoare celor 12 electrozi, numindu-se diferit în funcție de direcția curenților pe care îi înregistrează).
Majoritatea bolilor de inimă modifică aspectul EKG, arătând dacă pacientul are:
✓ Aritmii: inima bate prea repede, prea lent sau neregulat;
✓ Infarct: EKG-ul arată faptul că o parte din mușchiul inimii a murit sau nu are destul sânge pentru a funcționa corect;
✓ Hipertrofie (adică o inimă mărită): în principiu se vede faptul că toate derivațiile înregistrează impulsuri electrice mai ample.
Pentru ce se recomandă testele de efort?
Această analiză ajută la diagnosticarea și la aprecierea severității bolii cardiace ischemice (uneori denumită boală coronariană) înregistrând electrocardiograma în timpul efortului fizic.
Boala este dată de îngustarea vaselor de sânge ale inimii, aceasta nemaiputându-se adapta în anumite situații de stres, când are nevoie de resurse suplimentare.
Această afecțiune poate da angina (dureri în piept cu anumite caracteristici), de aceea este foarte important ca persoanele care au dureri în piept să-și facă un EKG în durere sau un test EKG de efort.
Multe persoane cu boală cardiacă ischemică au electrocardiogramă de repaus normală, pentru că în condiții bazale inima primește suficient sânge. În situații de stres emoțional sau de efort fizic, însă, cordul nu mai poate primi suficiente resurse din cauza îngustării vaselor sale de sânge, ceea ce predispune la îmbolnăvirea mușchiului și chiar la moartea lui (infarct miocardic).
Înregistrarea electrocardiogramei de efort arată modificările ce apar în inima și dacă aceasta suferă pentru ca nu are destul oxigen sau nu.
Pentru cei la care diagnosticul de boala ischemică deja este pus, testul de efort poate arăta dacă evoluția este una bună sau nu prin pragul de efort la care apare durerea.
Există precauții suplimentare?
Majoritatea persoanelor nu au probleme în a face acest test, având în vedere faptul că gradul de efort este adaptat fiecărei persoane în parte.
Oricând pe parcursul testului pacientul poate anunța medicul dacă efortul devine prea dificil, dacă apar dureri sau dacă respirația devine foarte grea.
Important de știut înainte de a efectua un test de efort este faptul ca e bine să nu fi avut o masă foarte bogată cu o oră în urma și pacientul să fie îmbrăcat în haine potrivite pentru efort (încălțăminte comodă și haine mai largi). Este necesar ca tensiunea arterială să fie controlată în timpul testului (acesta nu se poate face dacă tensiunile sunt mari) și pacientul poate și trebuie să își ia toate medicamentele prescrise de medic în mod normal, mai puțin doza de betablocant dinaintea testului.