Boli infecțioase și tropicale este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea bolilor infecțioase umane cauzate de bacterii, virusuri, fungi, protozoare sau paraziți .
Boala infecțioasă (boală contagioasă, boală comunicabilă, boală transmisibilă, boală infecto-contagioasă, boală molipsitoare), este cauzată de un agent biologic (virus, bacterie, parazit mono sau multicelular, ciupercă, insectă, sau prion – un peptid, o fracțiune de proteină) față de care organismul atacat, în cadrul unui complex de împrejurări, nu este capabil să se apere.
Bolile infecțioase afectează omul, animalele, plantele, insectele, chiar și bacteriile (viruși bacterieni). Ele pătrund în corp prin anumite „porți de intrare”, fiind transmise direct, de la persoană la persoană, sau prin vectori.
Bolile infecțioase sunt considerate ca „boli contagioase” datorita posibilității transmiterii lor de la o persoană la alta.
Transmiterea unei boli infecțioase se poate face pe diferite căi: prin contact fizic cu o persoană infectată, prin lichide, alimente, secreții corporale, obiecte contaminate, prin inhalare (prin aer) sau prin transmitere de la animale.
Serviciile medicale de boli infecțioase și tropicale au rolul de a izola și trata bolile infecțioase care au risc de răspandire, pentru a proteja societatea de răspandire a acestora (malarie, tuberculoză, gripă, rubeolă, rujeola, dizenterie, etc) în populație, și de a trata bolile infecțioase grave: