Ginecologie

Ginecologia este o specialitate chirurgicală care se ocupă cu bolile sistemului reproductiv feminin (uter, vagin, ovare). Clinica Medical AmaMed Expert Center din Râmnicu Sărat furnizeză o paletă largă de investigații diagnostice în specialitatea ginecologie: analize de laborator, histerosalpingografie, ecografie endovaginală și abdominală, colposcopie. Examenul citologic vaginal și mamografia sunt examenele de baza în screeningul cancerului de col și cancerului mamar, cele mai frecvente cancere din rândul populației feminine.

CONSULTAȚIA GINECOLOGICĂ

Consultația ginecologică este un pas obligatoriu în existența femeii. Vizita la medicul ginecolog va însemna, în general, un examen al pelvisului, recoltarea pentru testul Babes-Papanicolau si analiza secreției.

Când și cât de frecvent trebuie să mergeți la ginecolog?

Odată cu apariția primului ciclu menstrual și cu începutul transformărilor legate de pubertate, adolescentele trebuie să meargă la ginecolog. Chiar dacă nu au avut contact sexual, ele au cu siguranță întrebări în legătură cu sexualitatea lor, cu felul în care trupul li se schimbă cu fiecare zi.

O adolescentă corect informată va putea face cele mai bune alegeri în ceea ce privește viața ei sexuală, va ști cum să prevină sarcini nedorite și să se păzească de boli cu transmitere sexuală. În plus, o relație de încredere și un dialog real cu medicul ginecolog o vor pregăti pentru viața ei de femeie adultă. Dacă sunteți mama unei fete adolescente, încurajați-o și însoțiți-o (dacă dorește) la prima ei consultație ginecologică.

Odată ce ați devenit activă din punct de vedere sexual, este recomandat să vă faceți testul Babes-Papanicolau anual până la vârsta de 30 de ani. După ce ați depășit această vârstă și ați avut deja 3 teste consecutive cu rezultate normale, puteți face consultația din 3 în 3 ani. Testul Babes-Papanicolau are rolul de a depista cancerul de col uterin. Efectuarea cu regularitate a testului înseamnă descoperirea precoce a acestei afecțiuni și, în consecință, șanse mult mai bune în tratarea ei cu succes.

Exceptând acest control anual obligatoriu, adresați-vă ginecologului dacă apar următoarele situatii:

✓ secreții vaginale anormale sau persistente,
✓ tulburări ale ciclului menstrual (cantitate foarte mare sau foarte mică, ciclu neregulat, sindrom premenstrual accentuat),
✓ sângerări după contactul sexual sau între două cicluri,
✓ posibilitatea existenței unei eventuale sarcini,
✓ simptome sau tulburări legate de organele sexuale.

Dr. Andrei Cartaș

Medic specialist

obstetrică-ginecologie

Dr. Gabriela Florea Pârjolea

Medic primar Obstetrică – Ginecologie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.