ORTOPEDIE

Ortopedia este o specialitate chirurgicală care se concentrează pe diagnosticul, tratamentul și prevenția afecțiunilor aparatului locomotor. Acest sistem complex este format din oase, articulații, tendoane, mușchi și nervi ce vă permit să fiți activ și să vă mișcați în libertate.

Odată dedicat îngrijirii copiilor cu diformități ale coloanei vertebrale și ale membrelor, ortopedul de acum îngrijește adulții cu diferite afecțiuni, de la tinerii atleți ce necesită intervenții chirurgicale artroscopice la bătrânii cu artroză.

Medicul ortoped

Se ocupă de afecțiunile aparatului locomotor. Aceasta include:

✓ Diagnosticul afectiunii,

✓ Tratamentul cu ajutorul medicamentelor, imobilizarii, sau a intervenției chirurgicale,

✓ Recuperare, prin recomandarea unor exerciții specifice ce restabilesc mobilitatea, tonicitatea și funcția aparatului locomotor,

✓ Prevenirea bolii, prin informare și tratament specific.

 

Tipuri de tratament

Unele afecțiuni ale aparatului locomotor se pot trata fără o intervenție chirurgicală, doar cu ajutorul medicamentelor, exercițiilor fizice și al terapiilor de recuperare. Pentru cele mai multe afecțiuni ortopedice există mai multe forme de tratament. Dacă este necesar, sau dacă nu răspundeți la alte forme de tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda intervenția chirurgicală (operația).

Tratamentul chirurgical

Medicii ortopezi efectuează numeroase tipuri de intervenții chirurgicale (operații). Printre acestea se numără:

✓ Artroscopia – este o procedura ce utilizează o cameră de dimensiuni foarte mici pentru a vizualiza, diagnostica și trata afecțiunile articulațiilor.

✓ Fixarea internă – o metoda prin care fragmentele osoase rezultate în urma unei fracturi sunt ținute în poziție corecta cu ajutorul plăcilor, șuruburilor, tijelor, până când osul se vindecă.

✓ Înlocuirea unei articulați (artroplastia) – în cazul artrozelor, se îndepărtează articulația degradată aceasta fiind înlocuită cu o articulație artificială, ce poartă denumirea de proteză.

✓ Osteotomia – corectarea diformităților osoase prin tăierea osului și repoziționarea acestuia.

✓ Artrodeza – procedeul prin care se desființează o articulație, adoptându-se o poziție funcțională pentru segmentul respectiv.

✓ Procedeuri la nivelul țesuturilor moi – cum ar fi repararea tendoanelor sau a ligamentelor rupte.