Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Psihiatria poate fi definită ca o „disciplină de sinteză” prin care urmărirea și menținerea sănătății mintale – scopul său principal – se obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socioculturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale.
Psihiatria diferă de psihologie prin faptul că psihologia se ocupă cu studiul omului în toate ipostazele sale, atât ca individ, ca grup sau ca masă de oameni, pe când psihiatria se ocupa doar de omul cu probleme (emoționale, comportamentale etc) Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de tulburări în dezvoltarea neuronală, dezechiliobre ale creierului determinate de influențe ereditare, în anumite contexte biologice și de mediu (interacțiunea unor factori complexi, biologici, sociali și spirituali) care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță. Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale. În general, boala poate fi în mod simplu definită ca absență a stării de sănătate. Delimitarea manifestărilor psihice morbide de starea „normală” nu este ușoară, (întrucât fiecare boală psihică are un aspect individual și social, determinat de personalitatea și de experiențele de viață subiective ale fiecărui pacient în parte), se realizează prin tehnici de examinare psihiatrică.
Examinare psihiatrică: Spre deosebire de alte specialități medicale, în psihiatrie principalele tehnici de examinare sunt observația și interviul, deoarece simptomele psihice sunt manifestări anormale în planul trăirilor afective, cogniției și comportamentului, ce nu pot fi obiectivate și cuantificate decât în acest mod. Consultul psihiatric se efectuează într-un cabinet de psihiatrie care este înainte de toate un spațiu, pe care specialistul îl decorează cu liniște, interes, înțelegere, calm și acceptare, îndepărtând critica, judecățile de valoare, superioritatea, pentru a lăsa loc sentimentului de siguranță, speranță și respect față de opinii, suferințe, dorințe și alegeri. E o zonă în care medicul și pacientul lucrează împreună pentru ca întrebările să-și primească răspunsurile, problemele să-și găsească dezlegările. Interviul psihiatric are drept scop acumularea de informații, pe baza cărora medicul poate trece la etapa următoare, cea de diagnosticare. Deși aparent nu este decât un dialog, acesta este condus astfel încât să se obțină un tablou cât mai complet. Interviul psihiatric include două etape, anamneza (antecedente personale și familiale, date despre contextul social, familial și profesional, identificarea acuzelor principale și evoluția acestora în timp) și examenul stării psihice prezente (imagine de ansamblu, expresie emoțională, funcții cognitive etc). Ori de câte ori este posibil se încearcă completarea cu informații de la rude sau alte persoane apropiate. Acest procedeu furnizează informații asupra personalității și trăsăturilor de caracter ale pacientului, asupra relațiilor cu alte persoane și asupra experienței anterioare cu probleme psihiatrice.. Unele metode diagnostice se bazează pe examenele întreprinse de alți specialiști: psihologii efectuează teste de inteligență și asupra structurii personalității, neurologii constată eventuala prezență a unor leziuni organice ale creierului. La acestea se adaugă investigații psihosociale, precum și utilizarea metodelor moderne de neuroimagistică, examinări neurofiziologice.
Precizarea unui diagnostic orientează terapia și permite estimări privind evoluția. Există însă un mare dezavantaj, acela de a vedea diagnosticul ca pe o etichetă pusă pacientului, (ceea ce uneori crește dificultățile persoanei respective) iar prin fine mecanisme psihologice „eticheta” setează comportamentul, la aceasta adăugându-se uneori reacția anturajului care, direct sau indirect, poate avea o influență negativă. Pentru a evita un astfel de neajuns, orice pacient trebuie consiliat cu multa atenție și răbdare. Este o etapa în care medicul optează, individualizat, pentru un plan terapeutic, ținând cont de specificul fiecărei situații. Acest plan trebuie explicat în detaliu pacientului. De asemenea e de dorit să fie prezentate și variante alternative ale planului inițial schițat de medic. Se discută beneficiile și riscurile fiecărui medicament (ce rațiune stă la baza alegerii respective, care sunt efectele pozitive și reacțiile nedorite posibile, modul de administrare, dozele – fixe / crescătoare / descrescătoare etc.) în domeniul psihiatriei, consultația de control este foarte importantă, deoarece schemele (cel puțin cele de la inițierea unui tratament) necesită revizuiri și readaptări periodice, în funcție de evoluția simptomatologiei. Există o mare variabilitate individuală în răspunsul la produsele farmacologice cu care se lucrează în aria psihică, motiv pentru care evaluările sunt o necesitate, deși nu pot fi impuse. Din păcate nu există un medicament perfect al fiecărei tulburări, de aceea drumul spre vindecare nu este întotdeauna unul drept, pe pantă continuu ascendența. Mai mult decât în orice alt sector medical, consilierea psihiatrică ar trebui să fie o regulă de aur. Povara de a avea o tulburare mentală este una foarte grea ✓ din cauza prejudecăților, din cauza faptului ca nu e „ceva” ce se poate „vedea la analize”, din cauza că de multe ori pare a nu avea nicio logică, din cauza faptului că afectează omul în foarte multe domenii în care activează.
Serviciile medicale deservite de Clinica Medicală AmaMed Expert Center sunt următoarele:
✓ Consultații de specialitate în domeniul psihiatriei,
✓ Programe terapeutice diferențiate în principalele boli psihice (depresii, tulburări de anxietate, psihoze, tulburări fobice, demențe, tulburări de personalitate. Depistarea precoce a tulburărilor de memorie),
✓ Programe terapeutice în gerontopsihiatrie,
✓ Examen de bilanț și evaluarea stării prezente în afecțiuni psihice cu evoluție cr. Urmărirea tratamentelor psihiatrice de lungă durată, controale periodice,
✓ Consultații psihosomatice,
✓ Eliberare de certificate și adeverințe medicale psihiatrice privind diferite activități profesionale,
✓ Examene de bilanț și examinarea stării prezente la persoanele cu afecțiuni încapacitante,
✓ Examene psihiatrice privind completarea foii de angajare la solicitarea diferitelor instituții,
✓ Consiliere psihiatrică.