Colonoscopie

Colonoscopia este o investigație ce permite medicului să observe interiorul intestinului gros (rectul și colonul) cu ajutorul unui instrument flexibil prevăzut cu o mică cameră numit colonoscop.

Această investigație e de mare ajutor în cazul descoperirii polipilor, a zonelor ulcerate, a tumorilor sau a zonelor inflamate sau hemoragice.

În timpul colonoscopiei se poate preleva biopsie de la nivelul colonului său rectului sau pot fi extirpate tumorile de la acest nivel.

Poate fi folosită și în cadrul unui screening pentru identificarea și îndepărtarea tumorilor cu potențial cancerigen sau a tumorilor maligne din colon sau rect (cancerul colorectal).

Colonoscopul este un instrument subțire, flexibil, cu o lungime cuprinsă între 121,9 cm și 182,9 cm.

O camera mică este atașată de colonoscop aceasta putând face fotografii și înregistrări video în interiorul intestinului gros.

În unele cazuri se poate folosi și fibra optica, dar în general tehnologia digitală a înlocuit fibra optică.

Colonoscopul poate fi folosit pentru examinarea în întregime a intestinului gros, dar și pentru examinarea doar unei mici porțiuni de intestin subțire. Un alt test numit sigmoidoscopie poate arăta doar rectul și ultima treime inferioară a colonului.

Înaintea investigației trebuie să se facă pregătirea colonului.

Această pregătire poate dura o zi sau două în funcție de cerințele medicului.

în unele cazuri este potrivită doar pregătirea din seara dinaintea examinării.

Pentru mulți, această pregătire este mult mai dificilă decât investigația în sine.

Trebuie ca în ziua pregătirii pacientul să stea acasă deoarece va merge destul de des la toaletă.

Pregătirea pentru colonoscopie va face ca pacientul să aibă multe scaune până la apariția diareei deoarece tubul digestiv trebuie golit pentru ca vizualizarea tubului digestiv să fie cât mai bună.

Pregătirea pentru colonoscopie poate fi deranjantă și pacientul se poate simți înfometat. Înainte de a bea soluția speciala necesară pregătirii ar fi bine ca pacienții să aibă la îndemână un suc de fructe sau o altă băutura răcoritoare pentru a o bea după deoarece acea soluție are un gust sărat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.