Ecografie cardiacă

Ecografia cardiacă (ecocardiografia) bidimensională este o metoda imagistică de explorare a inimii, prin care se vizualizează pe un ecran secțiuni (felii) din inima, în aceste sectiuni putându-se măsura dimensiunile celor 4 cavități cardiace (atriul stâng, ventriculul stâng, atriul drept și ventriculul drept), precum și ale vaselor mari care se varsă în inima (vena cava inferioară) și care pleacă din inimă (aorta).

Cu ajutorul unor algoritmi speciali, computerele înglobate în aparatele care realizează ecografia deduc din dimensiunile cavităților inimii date importante despre funcțiile inimii – funcția sistolică (funcția de golire a inimii) și funcția diastolică (funcția de umplere a inimii).

În plus, ecografia cardiacă permite o foarte fidelă și sigură apreciere a morfologiei și funcției valvelor inimii (valva mitrală, valva aortică, valva tricuspidă, valva pulmonara). Metoda Doppler adăugată ecografiei bidimensionale, permite actualmente măsurarea vitezei sângelui în orice punct al inimii, permițând depistarea insuficiențelor sau stenozelor valvulare (în aceste cazuri vitezele de circulație a sângelui sunt mult crescute).

Doppler-ul color permite transformarea fiecărei viteze dintr-un anumit punct al inimii, în culoare, secțiunea prin inima fiind afișată pe ecran sub diverse culori, în funcție de vitezele sângelui în fiecare punct.

Nu în ultimul rând, ecografia mai permite și aprecierea pericardului (a învelișului în care se găsește inima), cu depistarea foarte ușoară a eventualelor acumulări de lichid în sacul pericardic, echivalente, cel mai adesea, cu o inflamație a acestui sac.

Când este necesară efectuarea unei ecocardiografii?

Ecocardiografia este de departe cea mai importanta și cea mai frecvent utilizată metodă imagistică din domeniul cardiologiei, datorită costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (tomografia computerizata cardiacă, scintigrafia cardiacă, cateterismul cardiac) și, deasemenea, datorită lipsei iradierii (spre deosebire TOATE de cele menționate anterior), care o face repetabilă ori de câte ori este nevoie pentru a urmări evoluția bolii unui pacient cardiac. Astăzi se consideră că o ecocardiografie aduce informație mult mai multă decât o consultație obișnuită și practic nu se mai poate imagina cardiologia fără ecocardiografie.

Deoarece pe o ecocardiografie bolile pot fi recunoscute cu mult înainte de a se manifesta prin vreun simptom, metoda poate ajuta la diagnosticul precoce al bolilor de inima, singurul care poate salva vieți.

De aceea, părerea unanimă este că ecocardiografia este recomandată, pentru stabilirea diagnosticului, oricărui pacient cardiac sau oricărui pacient care are unul sau mai multe simtome cardiace:

✓ durere în piept,

✓ respirație grea,

✓ palpitații,

✓ oboseală.

În plus, mai este recomandată oricărui pacient care are hipertensiune arterială (tensiunea arterială crescută), pentru a se vedea în ce măsură este afectată și inima.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.