Este o ecografie ca nici una alta. De fapt este tot o ecografie, având particularități care o fac ceva mai specială. Se bazează tot pe principiul sonarului, al detectării în apă a obiectelor de care s-ar putea lovi un vas marin (vapor sau submarin) sau care se îndreaptă spre acel vas și îl amenință.
Spre deosebire de celelalte ecografii, cea Doppler vascular oferă medicului informații nu doar asupra morfologiei (formei) structurilor examinate (particular vasele de sânge), dar și date funcționale, impactul acestor modificări (de obicei înfundări și/sau curgeri în sens invers sau cu parametri modificați, mai rar particularități anatomice de dezvoltare sau vindecări greșite) și poate oferi medicului avizat o informație extrem de utilă organizării tratamentului cu medicamente sau chirurgical, justificându-l și fiind probă neutră pentru actul medical.
De obicei această investigație, care poate confirma, infirma, justifica, urmări, certifica un tratament medical sau chirurgical, este efectuată de un medic care se ocupă doar de această investigație. Medicul ecografist vascular, de obicei cardiolog, dar poate fi și specialist în imagistică medicală, internist, în alte țări doar specialist în ecografie vasculară, nu are ocazia, de obicei, să verifice aspectul real, intra operator, al imaginilor și parametrilor măsurati la ecografie. Examenul ecografic Doppler vascular oferă medicului atât imaginea structurilor investigate, dar și felul cum curge sângele prin vasul examinat, parametrii fluxului sangvin și efectul modificărilor anatomopatologice ale vaselor asupra curgerii sângelui prin vase.
Ecografia Doppler vasculară se efectuează:
✓ țintit, asupra arterelor sau venelor și pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide și vertebrale, aorta abdominală, aorta toracica, iliace, renale, cava superioară, cava inferioară, ramurile viscerale ale aortei abdominale etc.);
✓ în scop diagnostic;
✓ în scop terapeutic (sclerozări de pachete varicoase, sclerozare endoluminală pentru tratamentul cu laser sau radiofrecvența a varicelor, canulări de vene centrale sau de artere periferice etc.);
✓ pentru verificarea eficienței unor tratamente (anticoagulant în tromboze, restabiliri de flux arterial etc.) sau pentru stabilirea duratei acestora (când oprim anti coagularea în cazul unei tromboze venoase profundă a membrelor inferioare de ex.);
✓ pre operator,
✓ intra operator,
✓ post operator.
După cum se vede din enumerarea precedentă, există multe feluri de ecografii vasculare și numeroase circumstanțe în care se apelează la această investigație. Fiecare dintre acestea necesită timp (aproximativ 45 minute), mult mai lung decât durata celorlalte ecografii (abdominală, cardiacă etc.).
Ecografia Doppler vascular este o metodă de investigație extrem de utilă, nenocivă și accesibilă în orice moment pentru afecțiunile vasculare.