INDICE GLEZNĂ – BRAȚ

Indicele gleznă – braţ, prescurtat IGB, reprezintă o măsurătoare care îl ajută pe medicul dumneavoastră să facă o primă evaluare a circulaţiei de la picioare sau să urmărească în timp îmbunătăţirea sau agravarea acesteia.

Pentru a calcula IGB, medicul dumneavoastră vă va măsura tensiunea arterială la nivelul gleznelor și la mână. Indicele se obţine împărţind tensiunea de la gleznă cu cea de la mână. La pacienţii sănătoşi aceste tensiuni sunt egale sau apropiate ca valoare, astfel încât indicele va avea valori cuprinse între 0,9 şi 1,3. Dacă arterele care transportă sângele în picioare se îngustează, tensiunea arterială va scădea.

Astfel, valoarea IGB sub 0,9 indică prezenţa bolii vasculare. Valoare IGB sub 0,5 arată că circulaţia la picioare este insuficientă şi că piciorul respectiv este în pericol de amputaţie. În această situaţie medicul vă va indica analize suplimentare pentru a stabili posiblităţile de refacere a circulaţiei. La unii pacienţi pereţii arterelor devin duri în urma depunerii de calciu, astfel încât tensiunea arterială la picioare este mai mare decât cea de la mână. Prin urmare, şi în cazul în care IGB este mai mare de 1,3 vorbim de boală vasculară.

La pacienţii cu calcificări extensive şi cu artere necompresibile cu manşeta tensiometrului, nu se poate măsura tensiunea arterială. În aceste situaţii se apelează la o investigaţie asemănătoare, denumită indice deget – braţ. Cu un aparat special, denumit laser doppler, medicul dumneavoastră măsoară tensiunea arterială din degetul mare al piciorului şi o compară cu cea de la mână, putând astfel aprecia severitatea afectării circulaţiei. Atât indicele gleznă – braţ, cât şi cel deget – braţ sunt măsurători generale, care diagnostichează cu o precizie de 98% boala arterială, dar nu pot localiza în ce zonă a piciorului se află îngustarea vaselor.