MONITORIZARE HOLTER TA

Holter TA / Tensiune Arterială

De ce este importantă monitorizarea tensiunii arteriale?

Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (se mai numește și holter tensional) se folosește pentru a diagnostica hipertensiunea și/sau pentru a obiectiva eficientă tratamentului anti hipertensiv.

Dacî medicul găsește tensiuni crescute la un control de rutină, acesta nu poate ști dacă nivelul ridicat al tensiunii este dat de faptul ca pacientul este în cabinet (tensiunea de halat alb), sau dacă valorile sale tensionale sunt în mod frecvent și persistent crescute (chiar și în condiții de relaxare).

Ghidurile internaționale de cardiologie recomandă că în cazul în care se identifică o tensiune arterială de 140-90 mmHg sau mai mult, pacientul să-și verifice tensiunea acasă și în timpul activităților de zi cu zi. Cea mai bună metodă de a face acest lucru este cu ajutorul unui aparat de monitorizare a tensiunii (cunoscut uneori ca „Holter de tensiune”) pe care pacientul îl poartă timp de 24 de ore.

Ce presupune această monitorizare holter TA?

Aparatul pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale constă dintr-o manșetă (ca cea de la tensiometrele clasice folosite de medici) ce se prinde la nivelul unuia din brațe (cel la care tensiunea arterială este mai mare de obicei, dacă există această diferență). Manșeta este atașată printr-un furtun subțire de aparatul electronic ce înregistrează tensiunile, acesta având aproximativ dimensiunea unui telefon mobil, prins pe o curea pe care pacientul o va purta în jurul taliei.

Persoana care poarta aparatul trebuie să îl mențină uscat și în siguranță. Din timp în timp (o dată pe ora în timpul nopții și o data la 30 de minute în timpul zilei) manșeta se umflă pentru a măsura tensiunea arterială, însă aceasta durează doar 1-2 minute, fără să fie foarte deranjant pentru majoritatea pacienților. Este indicat că în aceste momente, în limita posibilităților, persoana să țină brațul întins și relaxat.

Aparatul pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale poate fi purtat cu lejeritate cât timp persoana își desfășoară activitatea de zi cu zi, apoi valorile înregistrate de aparat vor fi analizate de medic, ajutându-l să decidă cu precizie dacă este vorba de hipertensiune arteriala sau dacă tratamentul anti hipertensiv este eficient.