TEST DE MERS 6 MINUTE

În urma unui studiu observațional, derulat pe parcursul a trei ani, cercetătorii au ajuns la concluzia că testul de mers timp de șase minute poate indica cu acuratețe care dintre pacienții diagnosticați cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) prezintă un risc crescut de deces sau de instalare a unui episod de exacerbare ce necesită spitalizare.

Studiul a confirmat observațiile anterioare, potrivit cărora un rezultat slab obținut la testul de mers timp de șase minute prezice mortalitatea, iar acest test este extrem de util clinicienilor pentru a stabili gradul de severitate a bolii în cazul pacienților cu BPOC.

Potrivit investigatorilor, cercetarea pe care au realizat-o extinde aceste observații, legând rezultatele testului de mers cu riscul apariției unor episoade severe de exacerbare a bolii.

“De obicei, severitatea BPOC este măsurată prin volumul maxim de aer expirat în prima secundă (VEMS), însă, acest test nu reușește să surprindă unele caracteristici sistemice ale bolii, cum ar fi slăbiciunea musculară”, au spus ei.

Pentru a evalua testul de mers timp de șase minute, cercetătorii au ales peste 2.000 de pacienți cu BPOC, cu un grad de severitate a bolii între II și IV conform clasificării GOLD, stabili din punct de vedere clinic.

Aceștia au efectuat testul de mers atât în momentul demarării studiului, cât și anual, timp de trei ani.

Pe parcursul derulării studiului, au murit 200 de persoane, iar 650 au necesitat spitalizare pentru exacerbări ale bolii.

După ajustarea în funcție de țară, vârstă, sex și statusul funcției pulmonare, declinul rezultatelor la testul de mers a fost, în medie, de aproape șase metri pe an, însă s-a observat un declin mult mai mare pe măsură ce creștea gradul de severitate a bolii, conform clasificării GOLD.

La final, cercetătorii au concluzionat că pacienții a căror distanță parcursă la testul de mers a fost mai mică de 334 de metri prezentau un risc crescut de deces, iar cei cu o distantă parcursă mai mică de 357 de metri erau mult mai expuși la exacerbări, necesitând spitalizare.

Specialiștii au subliniat că rezultatele acestui studiu indică faptul că testul de mers timp de șase minute este util medicilor, ajutându-i la ierarhizarea pacienților cu BPOC din punctul de vedere al severității bolii și că acest test ar trebui efectuat la fiecare vizită a pacientului la cabinet.